Klasyczny sposób palenia jest czasochłonny,
ale uzyskujemy wtedy najlepszy smak kawy.
Polega on na powolnym podgrzewaniu metalowego bębna, w którym jest umieszczona zielona kawa. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury ok. 200C kawa jest palona w zależności od gatunku przez 15-20 minut. Nad całym procesem czuwa doświadczony kiper, który cały czas kontroluje temperaturę i czas wypalania. Kawa Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy pochodzący z gór
Jemenu oraz z Półwyspu Arabskiego (stąd nazwa tej odmiany). Jest spotykana także w górach Etiopii oraz w południowo-wschodnim Sudanie. Znana jako „kawa górska” lub „kawa arabska”.
Uważa się, że kawa Arabica jest lepsza w smaku, bardziej delikatna i ma ziarno lepszej jakości niż inne odmiany, jak np Robusta. Zawiera dużo mniej kofeiny niż inne odmiany kawy, dzięki temu zawdzięcza swój delikatniejszy smak. Odmiana Arabica potrafi bowiem wyrosnąć do około 12 metrów wysokości.