Dowiesz się jak powsaje miód poznasz zalety oraz właściwości jakie płyną z jego użytkowania.
Jesteśmy zgrupowaniem pasjonatów pszczelarstwa, które zajmuję się hodowlą pszczół miodnych oraz edukacją na ich temat. Nasza organizacja “zdrowa pasieka” co rok organizuje warsztaty
i pokazy. Uczymy, jak każdy może wspierać pszczoły oraz o ich pożyteczności w ekosystemie.
Pokazujemy również zastosowania produktów odpszczelich takich jak: miód, propolis, czy pierzga. Prowadzimy również sklep “www.beehappy.com”, na którym znajedziesz produkty z naszych pasiek.
Miód pszczeli to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Pszczoły zbierają soki nektaru bądź spadzi, przerabiają w ulu i wzbogacają w enzymy.
Składa się głównie z wody i węglowodanów. Cukry w miodzie to głównie cukry proste – fruktoza i glukoza. Pozostałe składniki to minerały – m.in.: potas, fosfor, sód i magnez w mniejszej ilości cynku, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminy – witamina C oraz witaminy z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, niacyna – PP, B6) oraz enzymy.
Pszczółka zbiera nektar do woli pszczoły, gdzie jest on rozcięczany z jej enzymami i kwasami
Pszczoła zanosi nektar do ula, w którym zachodzą procesy cheminczne
Następnie pszczoła opróżnia zawartość woli do plastrów
Żeby odparować wodę pszczoły intensywnie machają skrzydełkami i ogrzewają miód swoimi ciałami
Proces ten trwa do momentu kiedy przyszły miód nie osiągnie między 17-18% zawartości wody. Jak miód osiągnie odpowiednią wilgotność nastepuje dojrzewanie, które kończy proces tworzenia miodu.
Uratowaliśmy
Przygarneliśmy
Zebraliśmy
W zależności od rodzaju miodu przybiera on różne właściwości dla przykładu gryczany jest dobry na stany zapalne nerek, czy stany zmęczenia, a lipowy działa przeciwgorączkowo i przeciw zapalnie.
Można wyróżnić kilka rodzajów miodu pod względem tego, z których kwiatów był pobrany nektar przez pszczoły np: