Kilka słów o Pajdzie Chleba
Pajda Chleba to piekarnia rzemieślnicza powstała z pasji i miłości do prawdziwego chleba.
Pajda Chleba to piekarnia rzemieślnicza powstała z pasji i miłości do prawdziwego chleba.
Naszym priorytetem jest jakość. Oferujemy uczciwy chleb.
Najważniejszym składnikiem, bez którego nie może odbyć się produkcja tego chleba, jest zakwas. W
naszym przypadku zakwas pszenny. Pierwszym etapem produkcji jest prawidłowo prowadzony i
dokarmiany zakwas. Drugi etap to mieszanie składników oraz wstępna fermentacja, trwająca średnio
od 3 do 5 godzin. W ostatniej fazie przekładamy poporcjowane ciasto do koszyków rozrostowych i
wkładamy do chłodni na kilkanaście godzin na ostatnią (długą i zimną) fermentację. To dzięki niej
zakwas zdoła częściowo rozłożyć w cieście gluten, a końcowy wypiek staje się sycący i lekkostrawny.
Gdy ciasto jest już gotowe do pieczenia, bochenki wkładamy do piekarnika i po 40 minutach
wyjmujemy pachnący chleb ze spękaną, chrupką skórką.
Tego typu chleb mamy w dwóch wariantach 100% pszenny i pszenno - żytni
Skład: mąka pszenna typ 750 lub mąka pszenna typ 750 i żytnia typ 1850, zakwas pszenny, woda,
sól.
Chleb wyprodukowany w 100% z mąki żytniej, na naturalnym żytnim zakwasie. Mąka żytnia jest
źródłem witamin z grupy B oraz błonnika, który korzystnie wpływa na metabolizm. Użyty do produkcji
tego bardzo aromatycznego pieczywa zakwas, powstaje w wyniku wielofazowej fermentacji mąki
żytniej.
Skład: Mąka żytnia typ 720 oraz typ 2000, zakwas żytni, woda, sól
Chleb produkujemy z dobrej jakości mąki pszennej oraz naturalnego zakwasu żytniego. Jest to bardzo
aromatyczny i lekki chleb.
Skład: Mąka pszenna typ 750, zakwas żytni, woda sól.
Mąka orkiszowa jest uważana za jedną z najzdrowszych i najbardziej przyswajalnych. Jest w środku
miękki i sprężysty, a skórka lekko chrupiąca. Do wypieku używamy zakwas orkiszowy.
Skład: mąka orkiszowa typ 630, zakwas orkiszowy, woda, sól
Można śmiało powiedzieć, że ten rodzaj chleba jest naszym hitem. Najbardziej popularny typ chleba
jasnego. Do jego produkcji wykorzystujemy dobrej jakości mąkę pszenną oraz żytnią, aktywny zakwas
żytni oraz odrobinę drożdży aby nadać specyficzny smak tego chleba.
Skład: mąka typ 720, mąka typ 750, zakwas żytni, drożdże, woda, sól
Słodkie okrągłe bułki z ciasta drożdżowego, zazwyczaj z nadzieniem. Do nadzienia stosujemy biały
ser, mak, cynamon, budyń i różne owoce.
Skład: mąka typ 450, mleko, masło, jajka, drożdże, woda, cukier, sól
Słodkie, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza posypanego obficie
kruszonką.
Skład: mąka typ 450, mleko, masło, jajka, drożdże, woda, cukier, sól
Bagietka pszenna na zaczynie poolish, który przygotowujemy na co najmniej 12 godzin wcześniej.
Chrupiąca, a zarazem miękka w środku tak powinna smakować prawdziwa bagietka w stylu
francuskim. Polecana na słodko i słono.
Skład: mąka pszenna, zaczyn poolish, woda, sól.
Zawsze w czwartek prawdziwe pączki. Ręcznie wyrabiane według własnej receptury i smażone na
smalcu. Nadzienie głównie różane ale czasami i biała czekolada oraz karmel.
Skład: mąka pszenna, jajka, mleko, spirytus, drożdże, cukier, sól
Niektórzy mówią po prostu cebularze. Przepis na tradycyjne białysy pochodzi ze strony Szlaku
Dziedzictwa Żydowskiego w Białymstoku. To pszenne okrągłe bułeczki wypełnione cebulką posypaną
makiem. U nas wypiekane co piątek
Skład: Mąka pszenna, woda, jajka, olej, sól, cukier, cebula, mak.
Pon – Pt: 9:00 – 23:00
Sobota: 10:00 – 1:00
Niedziela: Nieczynne
+48 666 587 778
pajda.chleba.bialystok@gmail.com
Młynowa 46/U9,
15-404 Białystok